Vin & musik

Det finns många likheter mellan vin och musik – båda är till för att njutas

Båda skapas och tillverkas först och sedan presenteras de lite olika beroende på personers filosofier. Till detta kommer sedan våra individuella åsikter som konsumenter. Detta är lite av dynamiken.
En annan viktig pusselbit, är att båda konsumeras oftast som njutning, något som ska vara positivt och behagligt. Ibland enskilt men ofta tillsammans med andra personer.

 

TILLVERKNINGEN
Både vin och musik består av en rent vetenskaplig del och en mer filosofiskt del.

När det gäller vin, så omvandlas socker till alkohol under jäsprocessen och vinmakaren har att välja från olika parametrar som tidpunkt för skörd, jäst, temperatur, lagring i fat osv. Varje vinmakare kan utforma och anpassa produktionen efter sina egna tankar och filosofi.

Gällande musik, så spelas den in och senare presenteras den via en kedja av förstärkare och högtalare. Rent tekniskt så finns inspelningen lagrat på något sätt och när den spelas upp för oss konsumenter, så passerar signalen en massa utrustning däribland högtalarna och allt detta är en form av vetenskaplig del där fysikens lagar gäller.
Men det är ju så att den som tillverkat utrustningen har sin filosofi för att det ska låta bra och de personerna gör sina justeringar med olika val av komponenter. Men redan vid inspelningen finns påverkan av de som är musiker och inspelningstekniker.

ÅSIKTER
Trots att det finns en rent vetenskaplig del, så finns utrymme för personerna som skapar innehållet samt hur det presenteras. Men det är vi konsumenter som bedömer resultatet. Och vi konsumenter tycker olika. Någon tycker om ett vin medan någon annan inte tycker om samma vin och så är det även med musik. Smaken är som baken, delad!

KREATIVT YRKE
Vinmakare, musikmakare, inspelningstekniker och konstruktörer av ljudåtergivning, är mycket kreativa personer. Dessa människor kan påverka resultatet. Åsikterna är ofta starka hos dessa individer och det ska de vara.
För många är detta en form av mental knark, att skapa och kunna påverka!